Лавини в България

След две COVID-карантини (една общодържавна и една реална за Момчи Панайотов), много редакции с помощта на не един и двама познати на Вас фриирайд фенове, активното включване със снимки на хора от нашата общност, усилена работа по подготовка на фигурите от Кирето Траянов и Коко Димов и як дизайн на корицата от Ани Манова, най-сетне книгата е факт! 

Книгата „Лавини в България“ представя на достъпен език основните моменти от метеорологичната и снежна обстановка, теренните условия и действията на хората, които обуславят риска от попадане в лавини. Обърнато е сериозно внимание на различните начини за наблюдение на снежната покривка, тестовете за определянето на стабилността ѝ и подходите за намаляване на риска от инциденти и реакция в случай на такива. При подготовката на материалите стремежът беше да се използват и посочват примери предимно от България. Същевременно са представени и съвременните подходи в други държави и региони, които са водещи в изучаването на лавините и превенцията на инциденти.

Автори на книгата са Момчил Панайотов, д-р Бенжамен Ментешев и д-р Севдалина Михайлова. Те имат професионален опит в преподаването на темата за Лавините, намаляване на риска от инциденти и правилните действия по оказване на помощ на пострадали в лавинни инциденти. Част са от екипа, който работи по подготовката и провеждането на курсовете и другите инициативи на тема “Лавинна безопасност” на БАССЕС. 

Книгата можете да намерите в “Щанда на БАССЕС”, уеб сайта на Клуб на пътешественика и следните магазини: АлпиBasecampСтенатаSTORMSHOPTrueRidersOutsiderBoardshop.  В следващите седмици ще поговорим и с други водещи магазини за спортна екипировка, за да е по-лесно достъпна.

Лавини в България корица