ЛАВИННА БЕЗОПАСНОСТ

За 20та поредна зима БАССЕС организира практически курсове по лавинна безопасност. Ние знаем, че знанието е най-силното ни оръдие и наш ангажимент е да насърчаваме общност, посветена безопасното пребиваване в зимната планина. Програмите ни са предназначени да Ви дадат в знанията и уменията, необходими за отговорно навигиране по заснежените склонове и са подходящи, както за начинаещи навлизащи тепърва в тази материя, така и за хора, които имат някакъв опит, но искат да го затвърдят или да надграждат.

Първо ниво:

12-14 януари 2024 –  формуляр за записване

26-28 януари 2024 –  формуляр за записване

02-04 февруари 2024 –  формуляр за записване

09-11 февруари 2024 –  формуляр за записване

Цена: 200 лв. (180 лв. за членове на БАССЕС, платили членския си внос за текущия сезон)

Второ ниво:

18-21 януари 2024 –  формуляр за записване

Цена: 300 лв. (280 лв. за членове на БАССЕС, платили членския си внос за текущия сезон)

Цели: курсът има за цел да даде основни знания и умения за безопасно пребиваване в зимната планина от гледна точка на лавини. Ще се усвоят базови знания за спасяване при лавинен инцидент, работа със специализирана екипировка, оценка на лавинната опасност. 

Участници и предварителни изисквания: няма предварителни изисквания за ниво на подготовка. Изискват се базови умения за придвижване в необработен зимен терен, нает или личен лавинен комплект (лавинна сонда, лавинен уред и лопата). Курсът включва предварителна теоретична подготовка за лавинна безопасност и долекарска помощ.

Максимален брой участници: 24 човека. Съотношение участници към инструктори 1:6 – на всеки 6 участника има по един инструктор.

На края на курса:  ще умеете да разпознавате  лавиноопасен терен и ще знаете какво да бъде поведението Ви в лавиноопасен терен; ще можете по-добре да управлявате риска, като избирате подходящ терен за качване и спускане; ще знаете кои са опасните моменти в планината, които водят до рязко повишаване на лавинната опасност; ще умеете да правите базови и много лесни тестове за оценка на лавинната опасност; ще сте усвоили основни спасителни техники за  откриване на пострадал и организиране на лавинна акция, оказване на долекарска  помощ при лавинни инциденти.

Формат: 2 дни практически занимания в планината + 4 часа теоретична подготовка чрез онлайн материали в удобно за Вас време; минимум 60% от занятията са работа на терен.

Място на провеждане: хижа Мальовица. Хижата  се намира на около 1 час преход пеша от ЦПШ Мальовица – мястото, до което може да се стигне с кола. След 45-60 минути лесен преход ще намерите топла хижа с нови легла, чисти чаршафи и вкусна храна. Ние ще се погрижим стаите да са резервирани и не е необходимо да се обаждате в хижата, освен ако не желаете да бъдете настанени самостоятелно или семейно. 

Какво да си носите: Освен желание, ентусиазъм и отворено съзнание, Вие ще трябва да осигурите лавинната си екипировка. Хората, които не разполагат с лична лавинна екипировка, ще имат възможност да си я наемат от доверени партньори на БАССЕС срещу отстъпка от стандартните им цени. Партнираме си с магазин Stormshop, представител на марката BCA и магазин Стената – представител на марката Ortovox.  Отговорността за личната екипировка е Ваша, ние не поемаме ангажимент да осигурим такава на участниците, които нямат.

Какво друго да си нося:

 • лавинна екипировка (лавинен уред, сонда, лопата);
 • попълнена и подписана декларация за участие. Декларацията може да изтеглите от тук;
 • валидна планинска здравна застраховка за периода на пребиваване в планината (петък-неделя);
 • ски с панти и колани/сноуборд със снегоходки/сплитборд и щеки, за хората които притежават. За останалите топли зимни обувки и гети, снегоходки;
 • раница или лавинна раница;
 • топли дрехи, обувки и ръкавици (пухено яке, дебело термо бельо, мембрана, полар и т.н.);
 • очила и слънцезащитен крем;
 • челник;
 • енергийни храни и напитки (вафли, шоколад, енергийни барчета, вода/чай);

Програмата залага основно на практически занимания, допълнени от  кратки презентации и демонстрации. Фокус на обучението е придобиване на умения за оценка на основните рискове в зимната планина и предпазване от инциденти. Занятията се провеждат в планината при реални условия. Част от заниманията ще се провеждат във високата планина, което предполага придвижване със ски или снегоходки до подходящ терен. Ще се наблегне на работата с лавинен уред в различни ситуации, сондиране, методи на изкопаване на затрупан, оказване на долекарска помощ и базови методи за определяне на стабилността на снежната покривка. Предварително ще има теоретична подготовка чрез онлайн материали в удобно за Вас време. Пристигането на хижа Мальовица е в петък вечер, след работа. Събота и неделя са предвидени за практически занимания в района на хижата или във високата планина. Закриваме курсовете около 16.00 часа в неделя.

Цели: курсът има за цел да надгради знанията, получени в курс Първо ниво и да даде солидни знания и умения за безопасно пребиваване в зимната планина в т.ч. изграждане на умения да се съобразява метеорологичната обстановка, информация за състоянието на снежната покривка и очакваното развитие предвид прогнозите с цел съставяне на оценка за възможната лавинна опасност; изграждане на умения да се събира информация за състоянието на снежната покривка чрез направа на снежни профили и изпълнение на основни тестове за стабилността на снежната покривка; изграждане на умения за избор на безопасен маршрут предвид очакванията и наблюденията на снежната обстановка; изграждане на умения за бърза реакция в случай на лавинен инцидент и адекватно и навременно оказване на първа помощ; запознаване с темата за „човешките капани“ и дискутирането им.

Участници и предварителни изисквания: Скиори и сноубордисти с добро ниво на извънпистово каране, налична екипировка за движение в необработени терен; изискване за предварително преминато първо ниво на обучение на БАССЕС или еквивалентно ниво на друга организация; личен лавинен комплект (лавинен уред, сонда и лопата).

Максимален брой участници: 18 човека. Съотношение участници към инструктори 1:6 – на всеки 6 участника има по един инструктор.

На края на курса: ще сте затвърдили знанията си от Първо ниво; ще сте направили няколко изкачвания по 800 до 1000 метра денивелация до някой от най-красивите върхове в района на провеждане на курса; ще сте реализирали поредица от спускания по технични терени, като сте участвали в дискусии по изборите на маршрути; ще сте направили различни тестове за оценка на лавинната опасност; ще сте участвали в учебна лавинна акция.    

Формат: 3 дена практически занимания в планината + 4 часа теоретична подготовка чрез онлайн материали в удобно за Вас време; минимум 60% от занятията са работа на терен.

Място на провеждане: хижа Мальовица. Хижата  се намира на около 1 час преход пеша от ЦПШ Мальовица – мястото, до което може да се стигне с кола. След 45-60 минути лесен преход ще намерите топла хижа, с нови легла, чисти чаршафи и вкусна храна. Ние ще се погрижим стаите да са резервирани и не е необходимо да се обаждате в хижата, освен ако не желаете да бъдете настанени самостоятелно или семейно. 

Какво да си носите: Освен желание, ентусиазъм и отворено съзнание, Вие ще трябва да осигурите лавинната си екипировка. Хората, които не разполагат с лична лавинна екипировка, ще имат възможност да си я наемат от доверени партньори на БАССЕС срещу отстъпка от стандартните им цени. Партнираме си с магазин Stormshop, представител на марката BCA и магазин Стената – представител на марката Ortovox.  Отговорността за личната екипировка е Ваша, ние не поемаме ангажимент да осигурим такава на участниците, които нямат.

Какво друго да си нося:

 • лавинна екипировка (лавинен уред, сонда, лопата);
 • попълнена и подписана декларация за участие. Декларацията може да изтеглите оттук;
 • валидна планинска здравна застраховка за периода на пребиваване в планината (четвъртък-неделя);
 • ски с панти и колани/сплитборд и щеки;
 • раница или лавинна раница;
 • топли дрехи обувки и ръкавици (пухено яке, дебело термо бельо, мембрана, полар и т.н.);
 • челник;
 • очила и слънцезащитен крем;
 • енергийни храни и напитки (вафли, шоколад, енергийни барчета, вода/чай);

Програмата залага основно на практически занимания, допълнени от  кратки презентации и демонстрации. Фокус на обучението е придобиване на умения за оценка на основните рискове в зимната планина и предпазване от инциденти. Занятията се провеждат в планината при реални условия. Част от заниманията ще се провеждат във високата планина, което предполага придвижване със ски или сплитборд до подходящ терен. Ще се наблегне на работата с лавинен уред в различни ситуации, сондиране, методи на изкопаване на затрупан човек и различни методи за определяне на стабилността на снежната покривка. Предварително ще има теоретична подготовка чрез онлайн материали в удобно за Вас време. Пристигането на хижа Мальовица е в четвъртък вечер, след работа. Петък, събота и неделя са предвидени за практически занимания в района на хижата или във високата планина. Закриваме курсовете около 16.00 часа в неделя. 

Очакваме ви ❄️