ЕКИП

Зад този сайт застават хора с много опит, чиято професия често е свързана с прекарване на дълго време в лавиноопасен терен, оценка на рисковете и познаване на всички действия, които могат да повишат сигурността в зимната планина. Инструкторите ни са отдадени на каузата за повишаване информираността на хората. В екипа имаме страстни скиори и планинари, планински водачи и планински спасители, които отделят от енергията и времето си, за да споделят своите знания и натрупан опит и да помогнат времето в планината да бъде прекарано възможно най-приятно и безопасно.


Момчи

Момчил Панайотов

Момчи е един от основателите и по настоящем председател на УС на БАССЕС, преподавател в катедра „Дендрология“ на Лесотехническия университет в София, доброволен планински спасител, активен планинар и запален скиор. Специализирал е в „Швейцарския федерален институт за изучаване на гори, сняг и лавини“, гр. Давос  (www.slf.ch). Автор на книгите “Лавинна безопасност – наръчник за скиори и сноубордисти” и „Лавини в България“. Главен организатор е на обученията по лавинна безопасност и води голяма част от традиционните лекции вече над 20 години.

Лъчезар Станчев

Лъчо е Свободен скиор (фрийрайдър). Това е любимата му форма на присъствие в планината и спорт – и като отношение, определен поглед към планината и към себе си, начин на правене на нещата в нея. Преминава курса по лавинна безопасност на БАССЕС през 2006 г., от доста години кара извънпистово, участва в мероприятията на Асоциацията и е член на УС. С част от хората в нея води професионално групи по планините, преди да се включи и като инструктор. Изключително много му допада идеята за масовото разпространение на това знание и за създаване на общност, която присъства адекватно в зимната планина. Независимо дали става дума за скиори, сноубордисти, алпинисти или туристи. За него това е кауза, а самият контакт с участниците и другите инструктори е силно удовлетворяващо и обогатяващо преживяване. Освен на лавинните курсове ще го срещнете пантейки със ски, в базата на ПСС на Алеко на дежурство и на нашите традиционни вторнишки сБирки.

Лъчо
Рус

Руслан Вакрилов

Рус е фотограф, катерач, скиор, планински спасител, планински водач, опитва се да комбинира всички тези свои хобита и да ги превърне не просто в професия, а в желан начин на живот. Има шанса да е превърнал хобитата си в работа и обратното – работата в хоби и в никакъв момент да не му тежи. Имa две деца, обича да пиe бира, но повече обича да я прави.

Петър Райков

Пешо е част от екипа на БАССЕС от 2017-та година. Това, което го привлича в асоциацията са целта ѝ да повишава компетентността на хората на тема лавинна безопасност и екипния дух и желание за развитие на инструкторите. Любимият му момент от курсовете, които провеждаме е, когато курсистите споделят, че им е полезно това, което са научили. Занимава се с извън пистово каране от 2012-та и обича да обикаля родните планини с приятели – пеша, ски, колело или катерене според условията и терена.

Пешо
Ace

Ася Джамбазова

Асето е планински спасител, планински водач, инструктор по катерене, парамедик и още куп неща, но преди всичко е човек. От дете е в планината и там се чувства вкъщи. Участва в курсовете на БАССЕС от 2016 г. и дава всичко от себе си, за да предаде онова, което знае, и да предпази хората до бъдещи инциденти. В свободното си време се катери, кара ски, учи в университети, бори се с оптимизация на процесите и администрацията и пощата на сайта и курсовете.

Димитър Беров

От ‘начинаещ’ фрирайдър и член на форума на Бассес преди 15 години, днес Mитко е планински водач със ски, доброволен планински спасител, и преживява с усмивка всяка прогноза в планините ни от декември до май. Най-често може да го видите пътувайки към в Пирин, Рила, Стара планина, Алпите, на сутрешна опашка за някой първи лифт или в опити да се качи по върхове и гори из родните планини.  Когато не се занимава с каране на ски, се опитва да балансира между професията си (морски еколог) и желанието да прекарва възможно най-много време в и около планините – наши и далечни.

Дени

Деница Мирчева

Освен инструктор по лавинна безопасност Дени е и секретар и член на УС на БАССЕС. Извършва голяма част от комуникацията с членове, както и администрирането на различните събития… така че има голям шанс да сте си разменили по някой и друг мейл с нея. През 2017г кара курс по лавинна безопасност към БАССЕС и се влюбва в каузата на Асоциацията да повиши информираността на хората в зимната планина.  Обожава планината и опитва да прекарва всяка свободна секунда навън и задължително активно (катерене, ски, бягане, колело, преходи). Преливаща от енергия, винаги търси положителната страна на нещата, обича да пие (вайс) бира, да разказва (тъпи) вицове, да обикаля света с кемперванчето си и да си цъка в инстаграм.

Калоян Пейчев

От 2017 година е инструктор в лавинните курсове на БАССЕС. Обожава планините и целогодишно практикува най-различни дейности, които са свързани с екстремни физически (и психически) натоварвания. Зимната планина го привлича с нейната непредвидимост. Условията там се променят постоянно и е почти невъзможно да се случат две идентични ситуации. В практиката си на скиор и ски-водач е натрупал голям опит, прекарвайки стотици дни във всякакви условия. Няма как да не пожелае и да сподели тези знания с по-широк кръг от хора, които също са обвързани по един или друг начин със зимната планина.

Кофе
МартоБ

Мартин Бъчваров

Марто е от хората, преоткрили и обикнал зимната планина благодарение на БАССЕС.
Понастоящем е обвързал ежедневието си с планината и организирането на различни програми из България и по света.
Планински водач, ски водач и инструктор в БАССЕС от 2018 г.
За него лавинните курсове са любим и задължителен момент от зимата, защото те предават животоспасяващи знания на хората прекарващи време в любимата зимна планина.

Кирил Попбожиков

Роден в полите на Пирин, в семейство на планинари, от дете се радва на върхове, скали и гори през всички сезони. Зимата най-много обича да е със ски на краката, независимо от терена и състоянието на снега. От 2017 година има щастието да работи в любимата си среда като треньор по катерене, планински водач и ски-учител. Много обича децата, има само 2 свои и още много, на които с удоволствие предава знания и умения за най-пълноценно и екстремно, но безопасно пребиваване сред природата.

Киреца

Веселин Николов

Откакто се помни ходи на планина, а на ски от 6-7 годишен. Влече го извънпистовото каране и се стреми всичко, което прави, да бъде свързано с планината. Склоновете, простора и чистите емоции го карат да се чувства жив и свободен! Благодарение на БАССЕС и лавинните курсове, както и много лекции и достъпни книги, придобива знания за лавините и естествения път за него е да стане инструктор.
Доброволен Планински спасител към отряд София и лицензиран планински водач, обича работата си и планината.  В равнината се занимава с фотография и маркетинг.  

Геновева Михайлова

Жени се присъединява към БАССЕС като член на екипа на Лавинистика.
Занимавала се е с различни екстремни спортове като сърф, сноуборд, колоездене, алпинизъм, мотори, но в сърцето и са катеренето и ските. Няколкократен държавен шампион по ледено катерене и драй туулинг. От 2010 кара извън пистово, първо със сноуборд, а след това – със ски. Обича приключенията и предизвикателствата, заради тяхната способност да развиват характера на човека. Живее в планината и прекарва свободното си време в практикуване на тези спортове с елементи на приключение. Има бяло куче, което не го слуша главата …
Отдадена е не само на идеята за повишаване на осведомеността на младите, които обичат зимната планина, но и на това да предава любовта си към планината на нейният клонинг (дъщеря) и бандата млади ентусиасти в Ярема.