Нов модел за лавиноопасни терени за района на Мальовица

След много шеги с нас тази зима реши да се позавърне и да “отвори” още възможности за хубави дни в планините. Какъв по-хубав момент да Ви представим първата ни версия на ATES модел на лавиноопасните терени за района на любимата ни Мальовишка долина и съседните долини на Преките реки.

Преди малко повече от година Ви представихме първия модел за Бъндеришката долина ( линк ), след това го подобрихме (линк има най-долу), а сега, както обещахме и на традиционната ни лекция по Лавинна безопасност в края на 2022 г. дойде ред на два любими района в Рила. Мальовишкия и района на Седемте Рилски езера и долината на река Скакавица.

ATES е модел на лавинната опасност на база на теренните особености – наклони, релефни форми, дължина на склоновете. Оригинално е разработен в Канада, но през последните години търпи много развитие и набира все повече популярност в различни европейски страни. Може да прочетете повече за ATES класификацията в книгата „Лавини в България“, като за по-лесно на този линк има „разпечатка“

Текущия модел е изработен с изчислителни алгоритми в ГИС среда (географски информационни системи) с данни за дигиталния модел на релефа (наклони, форми на релефа, дължина на склоновете), като е взета предвид и защитната функция на горите на база на тяхната гъстота. Със специализиран софтуер Flow-Py е моделиран потенциален път на лавините и дължина на пътя на големи лавини. По тази причина можете да видите, че има почти равни терени, които също са класифицирани като опасни – не трябва да забравяме, че лавините не спират изведнъж, “когато стане равно”. В долината на Мальовица има много “привидно равни места”, които могат да бъдат засегнати от по-големи лавини и в годините сме се убедили в това. Изработката на модела е от Калин Марков (ГИС спец) с малко „локално експертно мнение“ от Момчи Панайотов и както е модерно да се казва „достига до Вас“ благодарение на дарени средства на Лекцията по лавинна безопасност и отчислени средства от членския внос на членове на БАССЕС😊

А, една забележчица: моделът „предполага“, че клековете, върбичките и другите подобни храсти са затрупани от сняг! В моменти на по-сериозно безснежие, като по-голямата част от тази зима или в началото на сезона, защитната функция на клековете играе роля и не позволява потеглянето на лавини. С клековете обаче ситуацията е много деликатна, защото веднъж потеглила и засилила се, лавината може да се движи по тях! Те отново играят роля чрез създаване на триене, но е трудно тя да се оцени „по принцип“. 

Може да разгледате и ползвате модела на ето този линк: https://earth.google.com/web/@42.18944957,23.38660853,2278.47534802a,8495.9260414d,30y,0h,0t,0r/data=MigKJgokCiAxLXBMZ1p5OGFfM1JuUFJMYWZaM3FDc01MTC1GbVVwUSACOgMKATA?authuser=0

където можете да разгледате картата както и в 2D така и в 3D.  

Също така прикачваме и линк за KML файл, за тези от вас, които искат да си го заредят в Google Earth и да си стилизират и оцветят модела по собствен избор.

Как да ползвате модела?

Моля, първо прочетете за дефинициите на ATES класификацията. В най-синтезиран вид, при наличие на индикации за лавинна опасност маршрута Ви не трябва да преминава през оранжеви (предизвикателен терен, Challenging) и червени зони (сложен терен, Complex), освен, ако не се считате за достатъчно добър експерт в избора на безопасен маршрут и оценката на локалните условия. Ако не сте такъв или избягвайте въпросните терени или ползвайте услуги и помощ от сертифициран водач или някой друг човек с много добро познаване на локалните условия. 

На разпечатката по-долу можете да видите, как изглежда модела (поглед от долината към върховете). Вероятно ще разпознаете улеите срещу хижата (сложен терен), популярния западен склон на Камилата (предизвикателен), сравнително равните участъци на Първа и Втора тераса, които заради големите склонове над тях не са напълно безопасни при всички условия и затова са “предизвикателен” и т.н.

ATES_Malio_April_2023

Също така ви припомняме, че можете да видите ATES модела от миналата година за района на Бъндеришката долина от този линк.