Нов модел за лавиноопасните терени в района на Седемте рилски езера

тази зима върви малко странно, днес падна още един рекорд за най-високи температури, условията в планините са по-скоро априлски в средата на февруари… И точно затова бързаме да Ви представим първата ни версия на ATES модел на лавиноопасните терени за района на Седемте Рилски Езера и долината на Скакавица

Преди малко повече от година Ви представихме първия модел за Бъндеришката долина ( линк ), след това го подобрихме (линк има най-долу), а сега, както обещахме и на традиционната ни лекция по Лавинна безопасност в края на 2022 г. идва ред на два любими района в Рила. Първият от тях е цуркуса на Седемте Рилски езера и долината на река Скакавица.

ATES е модел на лавинната опасност на база на теренните особености – наклони, релефни форми, дължина на склоновете. Оригинално е разработен в Канада, но през последните години търпи много развитие и набира все повече популярност в различни европейски страни. Може да прочетете повече за ATES класификацията в книгата „Лавини в България“, като за по-лесно на този линк има „разпечатка“

Текущия модел е изработен с изчислителни алгоритми в ГИС среда (географски информационни системи) с данни за дигиталния модел на релефа (наклони, форми на релефа, дължина на склоновете), като е взета предвид и защитната функция на горите на база на тяхната гъстота. Със специализиран софтуер Flow-Py е моделиран потенциален път на лавините и дължина на пътя на големи лавини. По тази причина можете да видите, че има почти равни терени, които също са класифицирани като опасни – не трябва да забравяме, че лавините не спират изведнъж, “когато стане равно” и това може най-добре да се види в долината на река Скакавица. Изработката на модела е от Калин Марков (ГИС спец) с малко „локално експертно мнение“ от Момчи Панайотов и както е модерно да се казва „достига до Вас“ благодарение на дарени средства на Лекцията по лавинна безопасност и отчислени средства от членския внос на членове на БАССЕС😊

Може да разгледате и ползвате модела на ето този линк: https://earth.google.com/web/@42.21497505,23.3264345,2080.54833087a,9360.03430862d,35y,-0.14333162h,0.28464697t,360r/data=MigKJgokCiAxUFU0RkpLWjI4MmMzNnpaMzlzMl9XUWUwT21hazF0ZyACOgMKATA?authuser=0 ,

където можете да разгледате картата както и в 2D така и в 3D.  

Също така прикачваме и линк за KML файл, за тези от вас, които искат да си го заредят в Google Earth и да си стилизират и оцветят модела по собствен избор.

Как да ползвате модела?

Моля, първо прочетете за дефинициите на ATES класификацията. В най-синтезиран вид, при наличие на индикации за лавинна опасност маршрута Ви не трябва да преминава през оранжеви (предизвикателен терен, Challenging) и червени зони (сложен терен, Complex), освен, ако не се считате за достатъчно добър експерт в избора на безопасен маршрут и оценката на локалните условия. Ако не сте такъв или избягвайте въпросните терени или ползвайте услуги и помощ от сертифициран водач или някой друг човек с много добро познаване на локалните условия. 

На разпечатката по-долу можете да видите, как изглежда модела (поглед от долината към върховете). Вероятно ще разпознаете улеите срещу хижата (сложен терен), склоновете на езерния лед (разбира се сложен терен), склона на Сухия рид (пистата – лесен терен) и късите стръмни “дупки” в ляво от нея, на които често се навяват дълбоки снежни дъски и предизвикват лавини (сложен терен). Без изненада големите, стръмни и дълги склонове в долината на река Скакавица са сложен терен заради опасността от големи лавини, но там можете да видите и защитната функция на горите – ако ги няма горите, цялата долина ще е сложен терен, заради големите наклони!

Моля не забравяйте и че голяма част от долината на река Скакавица е РЕЗЕРВАТ от най-висока категория и от това произтичат редица ограничения. Позволено е движението само по маркирани пътеки от дирекцията на НП “Рила”! 

ATES_Rila_Lakes_VIEW

Също така ви припомняме, че можете да видите ATES модела от миналата година за района на Бъндеришката долина от този линк.